Пт, 29/03/2024, 16:10:14
Вітаю Вас, Гості
Головна » 2012 » Березень » 5 » ЗЦІЛЕНІ СЛОВОМ БОЖИМ
19:14:39
ЗЦІЛЕНІ СЛОВОМ БОЖИМ
Що промовляє нам Господь та чому так часто ми не можемо його почути? Чому наші серця не завжди запалюються Божою любов’ю, хоча ми християни і віруємо у Воскреслого Ісуса? Чи не впізнаємо себе у двох Апостолах, які після смерті свого Вчителя, розчаровані, втікали з Єрусалиму до Емаусу?
У житті трапляються ситуації, коли перед кожним з нас постає питання, як вийти з власного "Емаусу” – дороги розчарувань і зневіри, та повернути назустріч Світлу...
Відповіді на ці питання шукали учасники навчального курсу "Емаус” школи Євангелізації св. Андрія, який відбувся 25-26 лютого 2012 року у приміщенні монастиря св. Василія Великого у Києві. Духовну подорож з "Єрусалиму до Емаусу” і назад до "Єрусалиму” учасники пройшли разом з проповідником о. Йоаном Лубівим (ЧСВВ, Лісабон, Португалія) за спеціальним методологічним маршрутом, на якому вони пізнали:
• Дорогу, що веде з Єрусалиму до Емаусу, коли Ісус оздоровляє з наших розчарувань;
• Сім образів Слова Божого;
• Союз зі Словом Божим;
• Ламання хліба Емаусу, що провадить до пізнання Ісуса, щоб пізніше Його свідчити;
• Шлях з Єрусалиму до Емаусу.
Лейтмотивом даної подорожі було наблизитися до глибшого розуміння суті Євхаристії, у якій важливим елементом є Боже Слово. Основні науки курсу, власне, торкалися усіх аспектів існування Слова Божого, зокрема, йшлося про те, як пізнати, чим воно для нас є, що чинить, як допомагає і супроводжує у житті, а також зрозуміти, як відповідати людині на нього.
Нові навчальні методології, застосовані під час курсу, були покликані на те, щоб не просто надати більше інформації, а допомогти досвідчити Божу Любов. Учасників курсу вчили, як укладати Союз із Словом Божим, як його слухати у тиші свого серця, молитися ним, зцілюватися, жити ним у повсякденному житті і проголошувати іншим. Реальні речі та предмети, які використовувалися під час навчання (вода, мед, молоток, меч, гірчичне зерня, макет ідола, свічка та ін.) у надзвичайно простий, проте дуже виразний спосіб спричинялися до нового, радше "живого”, розуміння і запам’ятовування складних понять. Зовнішня простота подачі навчального матеріалу містила у собі незримий секрет безпосереднього заторкнення до людського серця.
Одним із особливих навчальних моментів було приміряння на себе образів великих персонажів Старого Завіту під час символічного відтворення Ізраїльської Синагоги, де кожен з учасників ставав чи то Ноєм, Мелхіседеком, Авраамом, Мойсеєм, Давидом, Соломоном – пророками й мудрецями Ізраїля, які досліджували Писання, щоб розпізнати Месію.
"У кожного є свій Емаус. Але завжди на цьому шляху нам зустрінеться Ісус, якого ми впізнаємо при ламанні хліба (Боже Слово) і скерує нас на правильний шлях”, – діляться учасники.
"Емаусів у житті не треба боятися. Вони на те, щоб більше побачити Божу любов і славу. Основне у такі періоди – триматися Бога, як апостоли, які хоч і були розчаровані, проте жили Богом, не покинули його. Адже дорогою до Емаусу вони весь час думали про нього, сперечалися, шукали відповідей”, – розважає с. Маргарета, учасниця курсу.
"Щоб повсякдень Бог ставав нам опорою, давайте дозволимо Слову Божому торкнутися нас своєю мудрістю, силою. Не лінуймося щоразу розпізнавати свого Господа, який присутній у нашому житті, наповнюватися світлом його любові і ставати свідками для інших. Аби могти запалювати їхні душі”, – проповідує о. Йоан.
Символічно, що даний курс був проведений напередодні початку Великого посту як наснажуюча настанова учасникам самостійно пройти шлях від Єрусалиму до Емаусу з Ісусом воскреслим, дозволити йому запалити своє серце вогнем Писань, а потім повернутися з Емаусу до Єрусалиму, щоб звіщати смерть і проголошувати воскресіння Господа Ісуса.
________________________________________________________
Школа Євангелізації св. Андрія у Києві розпочалася з курсу "Нове життя”, що відбувся 5-6 листопада 2011 року у монастирі св. Василія Великого, у якому взяли участь 30 учасників різного віку, досвідчення та ступеня віри. Другий курс "Емаус” зібрав уже понад 70 охочих християн до своєї спільноти.
А вже після Великодня 28 квітня 2012 року храм св. Василія Великого запрошує на третій курс "Йоан”, який кличе тих, хто прагне бути Ісусовим учнем, тих, хто "відчуває себе оновленим і готовим бігти у свій Єрусалим” (з щоденника учасниці курсу "Емаус”). Головне – зупинитися і почути голос Бога...
 
Повідомила Оксана Олексів
Світлини Лілії Гнатюк
Категорія: Новини курсів в Україні | Переглядів: 1344 | Додав: osbmpt | Рейтинг: 5.0/1